Praktijk Thera van gemert: orthopedagogiek | 1e lijns psycologische zorg | coaching

Dyslexie ulft

Dyslexie is een aangeboren stoornis in de verwerking van taal door de hersenen. Doorgaans hebben kinderen en volwassenen met dyslexie wel een redelijke woordenschat en ze kunnen net zo als anderen goed lopende zinnen formuleren. Alleen de verwerking van spraakklanken (de fonologische vaardigheden) is zwakker dan normaal.

 

Dyslectische kinderen en volwassenen hebben meestal niet alleen problemen met lezen en spellen, ze hebben vaak ook moeite met het uit het hoofd leren van ‘stampwerk’ (bijv. tafels van vermenigvuldiging, woorden in de vreemde talen). Het onthouden van een aantal op zichzelf staande instructies gaat soms minder goed. Ze hebben vaak wat moeite om vlot op woorden te komen. Ook het verstaan van anderen in een lawaaiige omgeving levert nogal eens problemen op.

Didactisch onderzoek

Kinderen en jongeren kunnen voor een klein didactisch onderzoek of voor een groot onderzoek worden aangemeld. Dit kan in samenwerking met de basisscholen en scholen van het voortgezet onderwijs. Zij kunnen eventueel de screening verzorgen. Aangeraden wordt om tot groep 8 een groot onderzoek te doen, waarbij ook gekeken wordt naar de informatieverwerking.

 

 

Wanneer onderzoek naar dyslexie?

Alleen leerlingen die een achterstand hebben en begeleiding hebben gehad komen voor een dyslexieonderzoek in aanmerking. Na een screening wordt gekeken naar de achterstanden en als die groot genoeg zijn wordt na contact met school het onderzoek gedaan. Na het onderzoek kan er eventueel doorverwezen worden naar particuliere behandelaars voor lees- en spellingproblemen, rekenproblemen en huiswerkproblemen.

 

Wanneer een basisschoolleerling drie keer tot de zwakste 10% behoort bij lezen en/of spellen, is aan te raden om voor een intensief behandeltraject bij een dyslexie-instituut te kiezen.

Kosten:

  • Klein vanaf €275
  • Groot vanaf €600

 

 

study
© theravangemert.nl. Webdesign en ontwikkeling door Dima